Jag lyssnade jag på Carl Jan Granqvist som berättade om hur kvinnor och män lagar mat. Detta skedde i Vetenskapsradion Forum den 4:e juni 2012. Carl Jan kallar sitt resonemang för ”genusrealitet”, vad nu det är. Han menar att kvinnor är sköten (de är byggda som sköten och är till för att föda barn) och därför lagar mat i ”skötesliknande kärl”, det vill säga kastruller. Män ”sätter på” och är till för njutningen i stunden därför lagar de mat på spett och är njutare. Han menar att männen flyttar ut köken i salongen för att de drivs av njutning. Nej, det är inte ett stenåldersreportage, eller ett humorprogram. Jag är kvinna och enligt Carl Jan innebär det att jag är ett sköte och att jag föredrar att laga mat i sköten. På tal om vår tävling ”Hur smakar jämställdhet?” där vi djupdyker i jämställdhet inom matsverige, så förstår vi varför vi i tävlingens process mötte så mycket motstånd. Restaurangsverige vill inte arbeta med jämställdhet, de få som är intresserade att utveckla branschen har vi tack och lov fått kontakt med genom tävlingen. Så vi arbetar vidare, men konstaterar att branschens genustänk är unket. Dessutom kallar reporten Carl Jans tolkning för ”genustolkning”. Det är inget som helst genusperspektiv på hans tolkning, det är bara rent biologistiskt flum och det han ser är inte en matrevolution där män kommer in i köken med sina spett utan det är revolutionen: jämställdhet mellan kvinnor och män, som han ser. Där makt och social status ligger i grunden och där både mäns och kvinnors roller förändras då ojämställdheten ifrågasätts.
Håkan Jönsson, aktuell med boken ”Den gastronomiska revolutionen” sitter med i samtalet och verkar inte opponera sig. Han menar att matrevolutionen har förändrat Sverige. ”Män har börjat laga mat också i hemmen är den allra största utvecklingen av revolutionen…” menar Håkan. Han spekulerar över vad som kunde hända om mannen blev den huvudsakliga matlagaren ”även till barnen”, vad händer om idén om familjen när matlagningen inte längre är en kvinnlig syssla. Att matlagaren är en man i kockrock som tittar in i hemmet och utplånar gamla gränser mellan restaurang- och hemmatlagning är för honom enbart positivt. Självklart håller jag med om hans iakttagelser av verkligheten. Men att säga att det är en revolution där mäns njutning tagit sig in i matlagningen och gjort den ”intelligent” och ”njutningsfull” visar bara på en skrämmande okunskap, sexism och historielöshet. Jag som alltid har stor respekt för etnologer hoppas att Håkan har ett mer seriöst resonemang kring genus och den gastronomiska revolutionen i sin bok. Som att vi idag i Sverige för första gången njuter av mat i mänsklighetens historia? Ja just ja, kvinnor är sköten och sköten kan inte njuta av mat? Nej matsverige: Nu är ni vilse i pannkakan!
PS. Här är repliken från Nanna Johansson i Tankesmedjan. Tack för andningspausen Nanna.
Ha ha! Jo det är stenåldern. När jag läste psykologi i Uppsala fanns den är typen av ”teorier”, och värre än det. Efter en 5 årig psykologiutbildning stod det klart att det största hotet mot barn är mamma.